Vhodná potrava 

 

Obilniny, obilninové vločky, otruby a klíčky: všetky obilniny sa môžu podávať aj naklíčené a tiež sa môžu podávať vločky vyrobené zo všetkých druhov obilnín. Z vločiek sa môže pripraviť aj riedka kaša, stačí ich zaliať horúcou vodou a nechať chvíľu postáť. Pozor! Kaša sa nesmie podávať horúca! Vhodnejšie na podávanie sú obilniny s plevami:

amarant (láskavec), amarantové perličky, cirok, cirok biely (dari), cirok červený (milo), dari, jačmeň, jačmenné krúpy, kamut, kukurica, lesknica kanárska, milo, mohár, quinoa (mrlík čílsky), ovos, ovos zelený, pohánka, proso, pšenica, pšenica dvojzrnová, pšeničné klíčky mleté, pšenica zelená, pšeno, raž, ryža, ryža nelúpaná, senegalské proso (bér vlašský), špalda, tritikále (žitovec)


Semená tráv: Obsahujú cca 6 % bielkovín, 2 % tukov a vysoký podiel sacharidov. Pozor! Na kŕmenie nepoužívame trávové semeno určené na výsev trávnikov, pretože mnohé takéto zmesi sú chemicky ošetrené napr. proti plesniam! Na kŕmenie používame iba trávové semená určené na kŕmenie zvierat.  Bývajú aj súčasťou niektorých hotových kŕmnych zmesí:

hrebienka obyčajná, kolenec poľný, kostrava červená, kostrava lúčna, kostrava černastá, kostrava trsťovitá, lipnica lúčna, mätonoh mnohokvetý, mätonoh trváci, psiarka roľná, reznačka laločnatá, sitina rozložitá, timotejka lúčna

 

Bylinky: ak nie je uvedené inak, môžeme ich podávať čerstvé aj sušené. Ak sa nám zdajú byť bylinky príiš aromatické, podávame ich len sušené. Nezbierame ich na miestach, kde môže dôjsť k ich znečisteniu zvieracími výkalmi, ani v blízkosti ciest. Nezbierame ich do igelitového vreceka (len do papierového alebo do košíka), pretože by sa bylinky mohli zapariť a spôsobiť škrečkovi zdravotné problémy. Usušené bylinky môžeme vmiešať do suchého krmiva (cca 50 g byliniek na 600 g suchého krmiva) alebo ich môžeme voľne položiť do ubikácie. Pred podávaním ich dôkladne umyjeme a usušíme:

bazalka (sušená), ďatelina lúčna, feniklová vňať (sušená), echinacea purpurová (trapatka, sušená), harmanček (kamilky), hluchavka objímavá (malé množstvo), hviezdica prostredná, jahodové listy, kozia brada, kozonoha hostcová, kôpor, lucerna siata (sušená), ľan, mach (sušený, iba kúsok, iba kupovaný), mäta pieporná, medovka, myší chvost, nechtík lekársky, nevädza poľná, oregáno, ostropestrec mariánsky, pastierska kapsička, petržlenová vňať (sušená), podbeľ, púpava, (listy, kvety, koreň), rebríček obyčajný (kvety a vňať v malom množstve), rozmarín, sedmokráska, seno, skorocel, slez lesný, slnečnicové kvety (sušené okvetné lístky), šalvia, trapatka, tráva, tráva pre mačky, tymián, yzop (malé množstvo), zelerová vňať, žihľava (čerstvú pred podávaním sparíme horúcou vodou)

 

Listy a vetvičky stromov: nezbierame ich v blízkosti ciest. Nezbierame vetvičky znečistené trusom zvierat, lebo sa na nich môžu nachádzať choroboplodné zlárodky. Pred podávaním ich dôkladne umyjeme a usušíme. Nepodávame vetvičky kôstkovíc (čeřešňa, višňa, marhuľa, broskyňa....):

bres (čerstvé alebo sušené listy), breza (listy alebo kôra), brusnica (listy a vetvičky, nie príliš často - obsahujú veľa tanínu), buk (listy a vetvičky v malom množstve, plody sú jedovaté!), gaštan jedlý (listy), hrozno          (listy), hruška (listy a vetvičky), jabloň (listy, vetvičky a kvety), javor (listy a vetvičky, plody (nažky) a kvety sú jedovaté!), jelša (zriedkavo), lieska (vetvičky),     

lipa (sušené listy), malina (nepichľavé stopky), orech vlašský (vetvičky a listy), ostružina černicová (sušené listy a vetvičky), ríbezľa (listy a vetvičky), topoľ (listy a vetvičky), vŕba (listy a vetvičky)

 

Mliečne výrobky: vhodné sú tie, ktoré obsahujú menej než 3 % tuku, sú bez príchute, cukru, umelých sladidiel a farbív. Nepodávame ich súčasne so zeleninou, ovocím alebo čerstvými rastlinami, pretože táto kombinácia môže spôsobiť hnačku!

Actimel neochutený, Activia biela nesladená, Cottage chease, jogurt biely, kefír, tvaroh

 

Orechy: nepražené, nesolené.  Nepodávame ich príliš často, pretože obsahujú veľa tuku. Sú výborným zdrojom vitamínu B1 (tiamínu) a B3 (niacínu), železa a bielkovín a jedným z najbohatších rastlinných zdrojov vitamínu E. Ak sú na ich povrchu „pavučinky“, nepodáváme ich – „pavučinky“ sú plesne:

arašidy, gaštan jedlý, kešu, kokos, kokosové plátky, lieskovce, makadamové, para, pekanové, píniové, pistácie, vlašské

 

Ostatné potraviny: nesolené, nesladené, neúdené, nefarbené, bez umelej príchute. Podávame ich len výnimočne ako odmenu (nie častejšie ako 1-krát za 7 - 14 dní):

burizóny, cestoviny, Corn fllakes, extrudované pečivo, knäckerbrot, krmivo pre andulky, krmivo pre kanáriky, kukuričné lupienky (corn flakes), ovsená kaša, peletované krmivo pre králíky, pohánkové chrumky, popcorn, sucháre, svätojánsky chlieb (rohovník obecný, karob), tofu

 

Ovocie čerstvé: Dôkladne umyté a usušené,  bez kôstiek a zrniečok, nie plesnivé, nahnité, kyslé alebo konzervované. Niektorí chovatelia neodporúčajú podávať ovocie s vysokým obsahom kyselín. Pozor na kombináciu s vodou - môže viesť k hnačke. Podávame 2 – 3-krát týždenne v malých dávkach ako pochúťku. Škrečkom campbellovým a škrečkom s cukrovkou ovocie vôbec nepodávame! Podávame vždy iba jeden druh a súčasne s ním nepodávame mliečne výrobky alebo zeleninu. Neskonzumované zvyšky odstránime najneskôr do 24 hodín od podania, radšej však skôr.

banán, čerešňa, hrozno (bez jadierok), hruška, jablko, jahoda, jahoda lesná, malina, ostružiny, ríbezle, slivka

 

Ovocie sušené: nesmie byť chemicky konzervované. Výrobky s označením „BIO“ konzervanty typu síridlo neobsahujú, ale ich cena je vyššia. Ovocie si môžeme usušit aj sami. Podávame ho zriedkavo, pretože obsahuje veľa cukru. Škrečkom Campbellovým ho nepodávame vôbec, pretože majú sklon k cukrovke (diabetu). Nepodávame ho ani iným druhom škrečkov, u ktorých bola zistená cukrovka:

banány, jablká, hrušky, maliny, hrozienka, slivky, sultánky

 

Semená: podávame ich v malom množstve, pretože obsahujú veľa tuku. Uprednostňujeme podávanie nelúpaných semienok:

afalfa (semená lucerny), kardy (svetlica farbiarska, cardy, ramtila habešská, salfor), konope siata (semenec), ľan, niger, perilla, repka olejka, sézam (lúpaný, nelúpaný), slnečnica, tekvica

 

Strukoviny: nepodávame ich vo veľkom množstve, pretože môžu nadúvať. Obsahujú veľa minerálov, vlákniny, bielkovín a vitamínov skupiny B. Pomáhajú udržiavať hladinu krvníéo cukru, čo je užitočné pri cukrovke:

bôbové vločky, cícer (rímsky hrach), fazuľa adzuki, fazuľa mungo, fazuľové vločky, hrach, hrachové vločky, sója, sójové vločky, sójové výhonky, šošovica

 

Zelenina čerstvá alebo sušená: dôkladne umytá a usušená, nie plesnivá alebo  nahnitá, môže byť i uvarená (bez soli), nie konzervovaná. Súčasne s ňou nepodávame mliečne výrobky alebo ovocie. Neskonzumované zvyšky odstránime najneskôr do 24 hodín od podania, radšej ešte skôr:

brokolica, cuketa, cvikla (červená repa), čakanka, čínska kapusta, endívia, fenikel, kaleráb, karotka, karfiol, kvaka, mangold, mrkva, okrúhlica, paprika sladká, paštrnák, petržlen, poľný šalát (valeriána poľná), rajčina, rajčina cherry, šalát hlávkový, šalát ľadový, šalát rímsky, špargľa, špenát, topinambur, uhorka poľná, uhorka šalátová, tekvica, zeler buľvový, zeler stonkový

 

Živočišné bielkoviny: sú dôležitou súčasťou výživy škrečka. Ich nadbytok sa ukladá v podobe tuku:

bielok varený, blešivec obecný, cvrčky, gamarusy, krmivo pre akvarijné rybičky, krmivo pre koritnačky, kvalitné granuly alebo konzervy pre psov, mačky, fretky, kobylky, krevety, kuracie mäso, larvy potemníka (múčiara) brazilského, larvy priadky morušovej, múčne červy, rak sušený sladkovodný, ryba, zophobas (zofobusy)



Spracované podľa  www.skrecky.sk